De Hofstad, Hofveld 52, 7331 KE Apeldoorn

Telefoon: 055 - 540 11 39
Wijkkas: NL69.RABO.0393.409.376 t.n.v. “PKN Wijkgem. De Hofstad”.

       

Ontdekkingsreizigers in de kerk
(basiscatechese voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool)

Ieder jaar kunnen de kinderen in de kerk op ontdekkingreis. De reisleider is één van de predikanten. De onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn: de kerk, de liturgie, gebruiksvoorwerpen in de kerk en de Bijbel. De 4 onderwerpen worden over 2 jaar met 2 middagen per jaar verdeeld.

 

 

Middag 1
Op de eerste middag worden de kinderen meegenomen door de kerk en de reisleider vertelt daarbij waarom de kerk bestaat, over ons eigen kerkgebouw en de klokkentoren. Alle ruimtes in en om de kerk worden bezocht en we ontdekken met elkaar wat daar gebeurt. Ook vertellen verschillende ambtsdragers over hun taak en bijdrage aan de eredienst.

Middag 2
De tweede middag verkennen de kinderen de liturgie in de eredienst. Tijdens de kerkdienst zijn we bij God op bezoek en de liturgie is er niet zomaar. Samen ontdekken ze wat deze inhoudt (votum en groet, gebeden, liederen enz.) en waarom deze zo belangrijk is. De organist laat hun zien en horen wat hij met het kerkorgel allemaal kan.

Middag 3
De kinderen krijgen uitleg over de gebruiksvoorwerpen in de kerk
(paaskaars, preekstoel, knielbankje, nissen enz.) en waarom en hoe deze gebruikt worden. Verder bekijken ze de feesten door het jaar heen aan de hand van de kleuren van het kerkelijk jaar.

Middag 4
Deze middag gaan de kinderen samen de Bijbel ontdekken, waarom we de Bijbel lezen, wie de schrijver is en dat er verschillende vertalingen zijn. Ook de verschillen met het Jodendom en de Islam komen aan bod.

De eerstvolgende reis bevat het programma van de middagen 3 & 4.
Meer informatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt.

Margreet Heij, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.